lauantai 11. lokakuuta 2014

The making of Sienitrippailua




Sienitrippailua oli ensimmäinen pitkä lähdeviitekonsulttisarjakuva, ja kaiken lisäksi siihen aikaan siistimmin piirretty kuin aikaisemmat lähdeviitekonsulttisarjakuvat. Ajattelin jonkin verran kertoa sen tekemisestä ennen kuin lataan tänne koko 39 sivun pituisen tarinan.

Sarjakuvan piirtäminen sai alkunsa siitä kun aloin kehitellä tarinaa ruutukaavan sieni teemaa varten kesällä 2013. Alunperin aikomuksena oli piirtää, ehkä noin 20 sivun mittainen sarjakuva. Jonkinlaisen käsikirjoituksen olin kyhännyt, mutta se muuttui loppuratkaisuineen piirtämisprosessin aikana useampaan kertaan. Samanlaista sumeaa käsikirjoitustyyliä olen käyttänyt useamman kerran.

Osan sarjakuvan alkuosista piirsin Kajaanissa ollessani kesätöissä mansikkatilalla. Piirsin useina päivinä yhden sivun peltotöiden jälkeen illalla ennen nukkumaan menoa. Töiden jälkeinen väsymystila saattoi vaikuttaa siihen, että mieleen tuli koko ajan lisää toinen toistaan hullumpia ideoita, ja myös siihen, että en harrastanut itsesensuuria vaan lähdin toteuttamaan niitä ideoita. Sama meno tuntui kuitenkin jatkuvan töiden loppumisen jälkeenkin, kun jatkoin piirtämistä Oulussa, jossa piirsin suurimman osan sarjakuvasta.

Lähdeviitekonsulttisarjakuvissa Teppo ottaa usein yhteen puhelinkaupustelijoiden kanssa. Jotkin puhlinkaupustelijoiden repliikeistä on peräisin ihan tosielämästä. Olen joskus puhelinkaupustelua kuunnellessani miettinyt, että hei tää on hyvää matskua ja sitten jälkeenpäin kirjoitellut repliikkejä ylös. Ihan niin pitkälle en mennyt, että puhelinkeskustelun aikana olisin sanonut myyjälle että: "Ootas vähän, tää on hyvää matskua, kirjoitan tän ylös" ja sitten tavaillut myyjän sanoja: "Ihan sillä lähdettiin teitä tavoittelemaan..".

Sarjakuvassa oli myös aikaisemmista sarjakuvistani poiketen, suhteellisen paljon matemaattisia kaavoja ja fysiikkaan liittyviä käsitteitä:

Tein kaavoista myös taidetta. Lapsena lukemissani Hessu suurmiehenä sarjakuvissa oli Hessu Beethoven jaksossa rajattu nuottien avulla sarjakuva ruutuja. Tein siitä tyylistä oman version rajaamalla sarjakuva ruutuja matemaattisilla kaavoilla:


Yhdessä välissä sarjakuvaan liittyvät matemaattiset kaavat menivät sen verran vaikeiksi, että ne piti varmistaa Woframin symbolisella online integraattorilla:



Konsepti sieniharjoja näkevistä kaveruksista, jotka ryhtyvät ratkomaan matemaattisia ongelmia vie lopulta, sekä sarjakuvan, että koko lähdeviitekonsulttisarjakuvat ihan uusiin sfääreihin:



Ruudun, jossa Teppo leijailee pilvien lomassa piirsin muistaakseni kolmessa osassa. Piirsin taustan, Tepon ja lentokoneen erikseen, jonka jälkeen asettelin ne varsinaiselle sivulle yhdeksi ruuduksi. Sarjakuvassa olevan Oulussa kaitoväylällä sijaitsevan VTT:n rakennuksen ulkoasun piirtämisessä, käytin apuna kuvia rakennuksesta. Olen ollut siellä joskus töissä mutta niin hyvin en rakennuksen ulkonäköä muista, että olisin pystynyt sen ulkomuistista piirtämään:


Tässä sarjakuvassa syntyi myös, joitakin kestovitsejä, joita olen kierrättänyt eri muodoissa myöhemmissä lähdeviitekonsulttisarjakuvissa. Koska sarjakuvasta tuli niin hyvän tuntuinen päätin myös taittaa sen pienlehdeksi, jota printtasin yliopiston printterillä. Tällä hetkellä paperista versiota on vielä viimeisestä painoksesta 4 kappaletta jäljellä, jos sellaisen haluaa voi sitä kysyä multa. Enempää en tätä sarjakuvaa tällä hetkellä aio printata. Vaikka piirrosjälki on tämän sarjakuvan jälkeen edelleen parantunut oli tämä  kyllä melko siisti sarjakuva.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti